Jotta yritys pääsisi kasvamaan, tarvitsee se rahoitusta. Pienikin mikroyritys, toiminimiyrittäjä tarvitsee rahoitusta ja mitä pienempi rahoituksen tarve, sitä enemmän itseasiassa on rahoitusvaihtoehtoja nykyään tarjolla.
Yritysrahoitus on viime vuosien aikana muuttunut roimasti, sen tietää jokainen yrittäjä. Eniten muutosta ovat aiheuttaneet lisääntynyt pankkisääntely ja sitä kautta uusien yksityisten rahoitusmuotojen tuleminen rahoitusmarkkinoille.
Uutta yritystä, kasvua ja investointia voi rahoittaa todella monella eri tavalla:
- pankkilaina
- Finnvera – laina tai pankkilainan takaus
- yrittäjän ”kulutusluotto”, eli suurikorkoinen lyhytaikainen luotto
- joukkorahoitus
- oman pääoman ehtoinen rahoitus
- yrittäjien omat sijoitukset
- julkinen rahoitus eli yritystuet
Pankkilaina yritykselle
- Pankista yritys voi saada lainaa 1000-1 000 000 + euroa, lainan määrä täysin neuvoteltavissa.
- Vuosikorot noin 3–7% riippuen pankista sekä avausmaksu
Pankkilainaa haettaessa kysytään nykyään aina reaalivakuuksia, vaikka kyse olisi suhteellisen ”pienestäkin” summasta. Reaalivakuuksiksi kelpaa käytännössä kiinteä omaisuus, joka säilyttää arvonsa.
Näistä erivaihtoehdoista tulemme kirjoittamaan ja julkaisemaan uutisia ja tiedotteita ajankohtaista osiossamme säännöllisesti.
Finnvera-laina
Finnvera-laina (Investointi- ja käyttöpääomalaina) on tarkoitettu pk-yrityksille kotimaisten rakennus-, kone- ja laiteinvestointien, energia- ja ympäristöhankkeiden, käyttöpääomatarpeiden sekä erilaisten omistusjärjestelyjen rahoittamiseen. Lainan vähimmäismäärä on 30 000 euroa.
Finnveralla on paljon muitakin erilaisia apurahoituksia, kuten nimenomaan kasvuun tarkoitettu Kasvulaina. Kasvulainaa voidaan myöntää yli kolme vuotta toimineille pk- ja midcap-yrityksille. Rahoitettaessa holding-yhtiötä (NewCo), joka ostaa toimivan yhtiön, edellytetään, että ostettava yhtiö on toiminut vähintään kolmen vuoden ajan.
Kasvulaina on vieraan pääoman ehtoinen välirahoitustuote. Yrityksen omarahoitusosuuden on oltava aina vähintään 20 % ja Finnveran lisäksi rahoituskokonaisuuteen osallistuvien muiden rahoittajien osuuden on oltava vähintään 50 %. Hankkeiden kannattavuus ja rahoituskelpoisuus arvioidaan tapauskohtaisesti yhdessä muiden rahoittajien kanssa.
Yritysluotto eli yrityksen ”kulutusluotto”
- Yritysluottojen kautta lainaa voi saada 1000-1 000 000 euroa.
- Todelliset vuosikorot noin 50–150%
Pk-yritysten joukkorahoitus
Pk-yritysten joukkorahoitusta tekevät nykyään erilaiset yritykset, kuten Fundu Oy, Vauraus Suomi Oy eli Yrityslainat.fi sekä Fellow Finance, kaikki kotimaisia yrityksiä. Joukkorahoitus toimii samalla periaatteella kuin toimivat vertailainayrityksetkin, eli kuka tahansa tavallinen tallaaja voi sijoittaa omia säästöjään ja hajauttaa niitä haluamiinsa lainahakemuksiin.
Joukkorahoituksen plussat
- jokaisen, pienenkin yrityksen haettavissa
- samalla saa ilmaisen luottoluokituksen yritykselleen
- ilmaista näkyvyyttä sijoittajien keskuudessa
- kohtuullinen korko verrattuna yritysluottoihin (yritysten kulutusluottoihin)
- suhteellisen nopea rahoitusmuoto
- ei vaadita reaalivakuuksia
Joukkorahoituksen miinukset
- hakeakseen täytyy ylittää tietyn luottoluokituksen
- rahoituksen hinta selvästi korkeampi kuin pankkilainan
Joukkorahoituksia voi hakea kaikkiin tilanteisiin, myös käyttöpääomaan, jota taas pankeista on turha kyselläkään.
Rahoitusmuotoja ja rahoittajia siis riitää.